Mi az a Euroskills?

A Euroskills a szakmák Európa Bajnoksága, nagy testvére a Worldskills pedig a szakmák Világbajnokságának nevezhető.

A két verseny, egymást váltva, két évente kerül megrendezésre. A páros évek a Euroskills, míg a páratlanok a Worldskills évei. Legfőbb különbség – ahogy ez az elnevezésekből is következik-, hogy míg a Worldskills a világ minden országára kiterjed, addig a Euroskillsen csak európai országok nevezhetnek. További eltérés, hogy a Euroskillsen az egyéni versenyszámok mellett több szakmában csapatként is összemérhetik tudásukat, hozzáértésüket.

Minden ország szakmánként egy versenyzőt/csapatot nevezhet. Így a döntőt minden országban nemzeti válogatóverseny előzi meg, amelynek során eldől, hogy mely szakmában ki képviselheti az adott nemzetet a következő Skills versenyen. Ez hazánkban sincs másképp. A versenyzők kiválasztása rendszerint a Szakma Sztár Fesztiválon, valamint 2014-től a SkillsHungary Nemzeti Döntőn történik meg.

A Skills versenyeken a legkülönfélébb szakmák fordulnak elő. A tavaly Lipcsében megrendezésre kerülő Worldskills például csaknem 50 különböző szakmát sorakoztatott. Az aktuális szakmalista valamint a szakmák rövid leírása megtalálható a www.skillshungary.hu oldalon.

Csapatunk a Vállalati Informatikai Rendszergazda (Enterprise ICT Team) versenyszámban képviselheti Magyarországot a Hollandia, Portugália és Belgium után idén Franciaországban megrendezendő Euroskills 2014 Lille versenyen.

Célunk pedig nem kisebb, mint az aranyérem megvédése. Ugyanis 2012-ben Spaban, a Csőke János, Kreszán Kristóf és Zeke Sándor alkotta Power Users csapat Európa Bajnoki címet szerzett Magyarország színeiben.

További információ a versenyekről: www.skillshungary.hu, www.euroskills.org, www.worldskills.org