All posts by Bora László

Windows specialist at FiberPower, Hungarian ICT Team, Euroskills2014

Day 3

Véget ért a Day 3, ez volt az utolsó versenynap. Az előző 2 nap után ezt még inkább odatettük, a 4,5 órás feladat 80%-át kb 2 óra alatt betoltuk ami sokkal jobb idő mint amit a gyakorlások során bármikor produkáltunk. Ez után sajnos beütött egy kis gixer ami visszavetette a lendületünket és rendesen fel is idegesített minket… Ebéd után a csoda switchek újraindításával varázsütésre minden megjavult és újult erővel folytattuk a munkát. A nap végén úgy éreztük, hogy jól teljesítettünk, körülbelül 90%-ra húztuk be a feladatot. Nagyon kimerítő volt a verseny, remek érzés visszatekinteni a munkánkra a záró napon. Holnap lesz az eredményhirdetés, ahol kiderül, hogy elértük-e a megálmodott aranyat. Ma megünnepeljük azt, hogy legyűrtük a feladatot holnap pedig az eredményt vagy az eredménytelenséget :D

Day 1

A tegnapi megnyitó után ma hivatalosan is elkezdtük a verseny első napját.
A 6 órás munkanapon a feladatunk egyik része az ismert test project első napjának összerakása volt, emellett egy 45 perces Packet Tracer activity megoldása. Az előbbit sikerült nagyon jól, viszonylag gyorsan megcsinálnunk a rengeteg gyakorlásnak és a rutinunknak köszönhetően, így bőven maradt még időnk az ellenőrzésre is. A PT feladattal már nem volt akkora szerencsénk, mivel a tavalyi WorldSkillshez hasonlóan ez sem volt hibátlanul elkészítve, így nagy nehezen körülbelül a feladat 35%át sikerült megoldanunk. A mezőnyben 25 es 50 százalék között mozogtak az eredmények, így a legjobb PT-hez viszonyítva is maximum 1 pont a különbség, ami valószínűleg nem fog sok mindent befolyásolni a későbbiekben. A feladat egyre nehezedik ezért nem lazíthatunk a továbbiakban sem.
Nagyon jól érezzük magunkat a versenyen és izgatottan várjuk a következő napokat. Ízelítőnek a magyar csapat “csí”-zése :) :

A rajtnál

Ma a C-1 napon ami a 3 napos verseny előtti utolsó napot jelenti lehetőségünk volt bejárni a verseny helyszínét és megnézni a több mint 40 szakma pástját ahol az előkészületeknek köszönhetően harcra készen álltak az anyagok és az eszközök. Emellett a saját szakmánk helyszínénén kipróbálhattuk a rendelkezésünkre álló eszközöket. Az egész familiarization (eszközök megismerése) viszonylag döcögősen indult hiszen még nem 100%ban kész terep várt minket, néhány hibára mi is felhívtuk a figyelmet amivel talán segíthettünk a verseny későbbi szakaszainak a zökkenőmentes lebonyolítását. Mikor befejeztük a munkát úgy tűnt minden a jó irányba haladt.
Este részt vettünk a verseny hivatalos nyitóceremóniáján ami nagyon jó hangulatban telt, az egész magyar csapat lelkesen ujjongott, habár hangja nem mindenkinek maradt. :) Az ünnepségen készítettünk néhány képet ami megtalálható a galériánkban.
Nagyon izgatottan varjuk a holnapot amikor is nekilendülhetünk a tényleges munkának amire már jó ideje készülünk és lenyomhatjuk a verseny első napját.

Az utolsó napok

Vége az utolsó intenzív hétnek, a tesztprojektet végtelen sokszor megcsináltuk, ezen a héten a versenykörülmények szimulálásával oldottuk meg a feladatokat majd pontozási útmutató segítségével le is pontoztuk az elkészült művet. Kisebb pontatlanságok még előfordulnak, amiket a versenyen mindenképpen el kell kerülnünk, viszont elmondható, hogy összességében nagyon jól teljesítettünk. Bizakodva várjuk a versenyt, célunk nem kisebb minthogy megvédjük az előző csapat által megszerzett európabajnoki címünket a szakmában. Csütörtökön utoljára élesben vághatunk neki a feladatnak Lilleben. Az utolsó hétvégét pihenéssel töltjük és igyekszünk lelkiekben is minél jobban felkészülni.

Csapatépítés Dobogókőn

Az elmúlt néhány napban (aug. 26-csapatepitoaug. 30.) részt vettünk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett csapatépítő tréningen, aminek célja az volt, hogy összekovácsolja az EuroSkillses magyar csapatot, versenyzőket, szakértőket valamint a csapat többi tagját egyaránt, és így az októberi versenynek igazi összetartó csapatként vághassunk neki. Helyileg a dobogókői Walden Hotelben és környékén zajlottak az események.
Remek alkalom volt ez arra, hogy saját kis 3(+2) fős csapatunkon kívül a többi szakma versenyzőit és felkészítőiket is megismerhessük, valamint, hogy kiszakadjunk az egymást váltó intenzív felkészülési hetekből és kikapcsolódjunk kicsit. Azonban ez a nyaralás nem csak a pihenésről szólt, hiszen a sűrű programban rengeteg olyan játékos feladatot kellett megoldanunk amelynél fontos volt az aprólékos tervezés, az, hogy figyeljünk társainkra, és velük együttműködve csapatjátékosként ügyeskedjünk. Sok olyan szituációt kellett leküzdenünk, amikkel más tekintetben, de akár a franciaországi versenyen is találkozhatunk, így a szakmai felkészültség helyett más kompetenciákat fejleszthettük.
Az ügyességi feladatok mellett részt vettünk bizalmi játékban, stresszkezelési gyakorlaton és egy kalandos éjszakai túrán is.
Összességében rendkívül jól éreztük magunkat és már nagyon várjuk, hogy szeptember utolsó hetében újra találkozhassunk az egész csapattal és együtt vethessük bele magunkat a versenyzésbe.